21 Temmuz 2014 Pazartesi

Posted by uçan adam Posted on 01:38 | No comments

GERÇEK BİR KAHRAMAN ''NENE HATUN''

ADINI AZİZİYE TABYALARINA MÜHÜRLE VURAN NENE HATUN

Rus Ordusu 1877’de Cengiz Kurt Paşa’nın ve Muhtar Ahmet Paşa’nın ordularını yenerek Ardahan, Kars ve Horasan’ı aştı. Ruslar Erzurum’un Aziziye tabyalarına ulaştığında ordusu kalmayan bölgede artık rahattılar. Fakat o sabah minarelerden ezandan önce Aziziye Tabyaları’nın düşman eline geçtiği, askerlerin çoğunun şehit olduğu ilan edildi. Böylece çoğu kadın ve yaşlı erkeklerden oluşan halk gece baskını yapmak üzere harekete geçti.

Nene Hatun küçük bebeğine gözyaşları içinde veda ederken: “Nâzım’ım seni bana Allah verdi, ben de seni yine O’na emanet ediyorum” dedi. Eline satırı aldığı gibi tabyalara doğru koştu. “Ey kızlar, ölüm günüdür bugün” diyor ve halkı şevklendiriyordu. Başarıyla neticelenen baskının sonunda Nene Hatun, çetelerin nefretle söküp attığı şanlı bayrağı yerden aldı, alnına götürdü ve gözlerinden yaşlar boşanırken ait olduğu yere astı.

Nene Hatun ve kahraman Anadolu insanının o sabah başlattıkları mücadele, düşman, vatan topraklarını terk edinceye kadar devam etti. İyi donanımlı düşman askerlerinden tabyalar geri alındı. Üç bin düşman askeri öldürülmüş, bin kadar şehit verilmişti.
Categories:

0 yorum:

Yorum Gönder

  ©   Sağ Tıklama Engeli