6 Kasım 2014 Perşembe

Posted by uçan adam Posted on 05:10 | 1 comment

KURMANCAN DATKA (GERÇEK BİR KAHRAMAN)


Hayatı boyunca Kırgız halkına önderlik eden ve Kırgız tarihine 'kadın general' olarak damga vuran Kurmancan Datka, son nefesine kadar özgürlük için mücadele vermiş ve Kırgızistan'ın bağımsızlık yolundaki önemli ismi olmuştu.

Datka'nın hayatının bütün ayrıntıları hazırlanan bir film ile gün yüzüne çıktı. Kırgızistan'ın bağımsızlık tarihinde, devlet isteğiyle çekilen ilk film olma unvanını alan 'Kurmancan Datka' uzun süren çalışmalar sonunda tamamlandı.

ÇEKİMLER ÜÇ YIL SÜRDÜ

İki bölümden oluşan ve bütçesi 1 milyon 400 bin dolara mal olan filmin çekimleri 3 yıl sürdü. Film, 1811 - 1907 tarihleri arasında yaşayan ve Kırgız tarihinde Datka unvanı verilen tek kadın olan Kurmancan'ın hayatının, çocukluğundan han tahtına oturmasına kadar geçen dönemini anlatıyor.

Filmin ilk gösterimi Kırgızistan'ın bağımsızlık günü olan 31 Ağustos'da yapılacak. Monreal Film Festivali'nde Orta Asya ülkelerinden çağırılan ilk film olan Kurmancan Datka ile uluslararası bir başarı elde edilmesi amaçlanıyor.

"ALTIN PORTAKAL'A GÖNDERMEYE HAZIRLANIYORUZ"

Filmin rejisörü ve Aytış Film Stüdyosu Başkanı Sadır Şerniyaz, Kurmancan Datka filmini şu sözlerle anlattı; "Filmin yolculuğu, Monreal kentindeki festivalle başladı. Günümüzde daha çok festivallere katılması için de için çağrılar var. Filmimizi Antalya'da düzenlenen ve artık dünyaca kabul gören Türkiye’nin en büyük film festivali 'Altın Portakal'a göndermeye hazırlanıyoruz. Filmimizin Türkiye'de izlenmesini ve Türk halkı tarafından değerlendirilmesi istiyoruz. Bu bizim için uluslararası alanda çok önemli."

FİLMDE 10 BİN KİŞİ GÖREV ALDI

Tarihi bir dram niteliğindeki filmin çekim sürecinde yaklaşık 10 bin kişi görev yaptı. Filmin çekimi, 250 profesyonel oyuncu ile Kırgızistan’ın Talas, Oş, Çüy, Isık-Köl bölgelerinin yanı sıra, Sen Petersburg’un ana meydanında gerçekleşti.
Başkahraman Kurmancan Datka'nın hayatının çeşitli bölümlerinin yer aldığı filmde bu rolü 4 farklı oyuncu canlandırdı. Kurmancan Datka’nın, çocukluk dönemini Lunara Baygaziyeva, gençlik yıllarını Elina Abaykızı, yetişkinlik dönemini Nazira Mambetova ve son dönemlerini de Camal Seydakmatova beyazperdeye taşıdı.

1 yorum:

  1. harika bir filmdi. tüylerim diken diken izledim.

    YanıtlaSil

  ©   Sağ Tıklama Engeli